gietstaal

Hoogwaardige producten van gietstaal

Gietstaal

Een halffabrikaat of eindproduct van gietstaal nodig? Wij ontwikkelen en produceren hoogwaardige producten van gietstaal. In goede samenwerking met onze opdrachtgevers maken wij onder andere onderdelen die worden toegepast in de machinebouw, offshore- en maakindustrie. Ook in andere branches weten opdrachtgevers ons te vinden.

Met meer dan 30 jaar ervaring begeleiden wij u van het begin tot het eind. Van het idee of concept tot het eindproduct kunnen wij u adviseren. Samen komen we zo tot het beste eindresultaat.

Machineonderdelen

Waar gietstaal voor 1851 nog bewerkt moest worden door een smid om de juiste vorm te krijgen, zorgen we nu voor perfect gegoten modellen in elke vorm en elke legering. De meeste producten die we maken worden gebruikt in bijvoorbeeld de machinebouw en (zware) industrie. Dit heeft te maken met de eigenschappen van het staal. Het is zeer slijtvast, waardoor het perfect is voor technische onderdelen die zwaar belast worden, zoals behuizingen of tandwielen. Daarnaast is het ook goed lasbaar, wat nog meer mogelijkheden biedt.

Toepassingen van gietstaal

Gietstaal is ijzer met een toevoeging van 0,1 tot 1,7 procent koolstof. Het is daardoor een legering tussen IJzer (Fe) en koolstof (C). Staal kan ook andere elementen bevatten maar het hoofdbestanddeel blijft ijzer. De reden waarom soms andere elementen worden toe gevoegd heeft te maken met het toepassingsgebied van het materiaal. Bijvoorbeeld een machine-onderdeel dat zwaar belast wordt, kan een andere samenstelling hebben dan een onderdeel dat weinig te verduren heeft. Over het algemeen wordt gietstaal onderverdeeld in drie categorie├źn: ongelegeerd, laag gelegeerd en hooggelegeerd.

Verschil tussen gietstaal en gietijzer

Zowel gietstaal als gietijzer kunnen gegoten worden. Om een gietstuk te maken is een driedimensionale afdruk van het uiteindelijke product in een zand vorm nodig. Gieten is meestal de kortste weg tot een product. Wanneer de gevraagde toleranties en oppervlaktekwaliteit worden behaald is verdere nabewerking niet nodig. Wel is het zo dat gietstaal dat vloeibaar wordt gemaakt wat dikker is dan gietijzer. Hierdoor is het vaak wat minder makkelijk in de juiste vorm te gieten. Soms is daardoor wel (lichte) nabewerking nodig. Uiteraard zorgt SN Cast Iron daar ook voor. Dit gebeurt vaak door machinale verspaning.

Staalgieterij met ervaring

Als u kiest voor SN Cast Iron kiest u voor meer dan 30 jaar ervaring en een berg kennis over gietwerk. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. We maken graag kennis met u om meer over onze werkwijze te vertellen en u de uiteenlopende mogelijkheden te laten zien.

Materialen Gietstaal

Onze producten

Onze producten weerspiegelen innovatie en effici├źntie, waardoor we voorop lopen in de wereld van technologie. Hier volgen een paar voorbeelden.

Nieuwsgierig geworden?

Heeft u nog vragen over gietijzer, gietstaal of onze machinefabriek? Neem dan contact met ons op.

Bel of mail ons.