Staalsoorten

Materialen Gietstaal

Staal – het veelzijdige materiaal

Koude resistente, hittebestendige, niet-corrosieve, corrosiebestendig, verslijt en hittebestendig – de lijst van eigenschappen waarmee u gemakkelijker een unieke legering materiaal staal heeft. De veelzijdigheid van staal biedt talrijke staal varianten. Voor veel toegestane gebruiksmogelijkheden beschikbaar van b.v. trekvast tot en hoge vastheids gehalte van staal. Gegoten staal wordt vooral gebruikt wanneer de geproduceerde onderdelen worden blootgesteld aan extreme belastingen. Dit kan betekenen dat hoge sterkte, weerstand tegen corrosie, slijtage weerstand, warmte weerstand of hittebestendigheid zijn vereist. SN cast iron biedt aan de juiste cast staal materiaal incl. gerelateerde warmtebehandeling met meer dan 150 actieve materialen voor elke toepassing. Onze ervaring in verschillende gebieden van de klant en op de hoogte werkstof kundige grondbeginselen ons in staat stellen om u te helpen bij de keuze van het juiste materiaal voor uw apparaat. Naast vele gestandaardiseerde materialen van nationale, Europese en internationale normen produceren wij ook klant specifieke ontwikkelingen voor speciale toepassingen voor onze klanten.

Laag gelegeerd gietstaal

De groep van niet gelegeerd en laag gelegeerd staal met voor een algemene toepassingen waar het apparaat wordt onderworpen aan kleine en middelgrote belasting. De materialen zijn genormaliseerde of gehard en getemperd waar door het een treksterkte van maximaal 600 N/mm2 haalt en in gebroken stukken tussen 15 tot 25% kan bereiken. Staal dat 0,1 – 0,5% koolstof bevat als legering elementen bevat ook iets mangaan, silicium en eventueel molybdeen. Variëteiten met een laag koolstof gehalte en een verhoogt mangaan gehalte zijn vooral handig voor het lassen. De standaardbasis voor niet gelegeerd en laag gelegeerd staal zijn te vinden in DIN EN 10293 ” Gietstaal voor algemene toepassingen”.

Gehard staal

Bij gehard staal word een laag gelegeerde staalsoort gebruikt , deze staal soort bevat naast koolstof ook chroom, molybdeen, nikkel en vanadium. De toevoeging van deze legering elementen bevordert de hardheid bij grotere wanddikte en verbetert de mechanische eigenschappen en de eerste weerstand van materialen. Stalen zijn getemperd na het gieten door een twee traps warmtebehandeling te hebben ondergaan Door deze warmtebehandeling word de hardheid van het materiaal aanzienlijk verhoogd. Daarom is een toepassingsgericht houding van de mechanische eigenschappen van het materiaal mogelijk. Geharde stalen worden beschreven in norm DIN EN10293 (gietstaal voor algemeen gebruik) Onder DIN EN 10213 “Technische leveringsvoorwaarden voor stalen gietstukken voor o.a. drukvaten.

Hitte vast gietstaal

Hittebestendige stalen gietstukken zijn geschikt voor permanente temperaturen van 400 tot 600 ° C. Hittebestendige staalsoorten worden meestal in geharde toestand ingezet. Het hittebestendige gietstaal word weer gegeven in DIN EN 10213 (Technische leveringsvoorwaarden voor stalen gietstukken voor drukvaten). Ook informatie voor de sterkte bij hoge temperaturen is hier aangegeven. Let op: hitte vast is niet hitte bestendig (zie hitte bestendig)

Koude resistente gietstaal

Voor gebruik bij lage temperaturen is er de groep van koude resistente gietstaal. Cruciaal belang voor deze materialen, goede taaiheid eigenschappen bij temperaturen van minder dan – 10 ° C. Gebieden van toepassing zijn koel- en gebieden zoals de vervoerstechnologie en bij winning van grondstoffen, verder daar waar producten en componenten bij lage temperaturen worden blootgesteld aan hoge niveaus van belasting. De norm DIN EN 10213-3 “Technische leveringsvoorwaarden voor stalen gietstukken. In deel 3 “staal voor gebruik bij lage temperaturen”

Gieten van roestvrij gietstaal

Gegoten staal met verhoogde weerstand tegen chemische belasting vormen de groep van roestvast gegoten staal. Het hoge gehalte aan chroom met ten minste 12% tot 30% zorgt voor een roest vrije staal soort. Andere belangrijke werkstoffen zijn nikkel, molybdeen, niob en koper. Roestvrij staal is te vinden onder DIN EN 10283 (roestvrij staal) en in DIN EN 10213 “Technische leveringsvoorwaarden voor stalen gietstukken voor drukvaten”, deel 4 (roestvrij staal)

Hittebestendig gietstaal

Hittebestendig gietstaal is geschikt voor gebruik bij temperaturen boven 600 ° C. Hoogste toelaatbare bedrijfstemperaturen bereiken 1200 ° C in sommige producten. Hittebestendige materialen kunnen worden verdeeld in de groepen van austenitische en ferritische materialen en de nikkel en kobalt zinklegeringen. Net als bij het roestvrij product is chroom het belangrijkste gelegeerde element. De ferritische types bevatten tussen 7 en 30% chroom en zijn geschikt voor delen met lage mechanische belastingen. De austenitische producten bevatten18-27% chroom en 9 -39% Nikkel. De nikkel en kobalt zinklegeringen met ongeveer 50% nikkel of kobalt en een hoog niveaus chroom zijn geschikt voor de hoogste thermische en hoge temperaturen. Technische gegevens onder DIN EN 10295 “hittebestendig staal”.

Slijtvaste gietstaal

Verschillend gietstaal zijn uitstekend geschikt voor slijtvaste producten . Afhankelijk van het type van slijtage en de extra mechanische en thermische kracht op het product zijn verschillende staal soorten beschikbaar. Staal soorten worden voor delen met hoge dynamische belasting gebruikt. Martensitische gegoten staal met een hoger gehalte aan carbide kan worden gebruikt bij lagere kracht eisen. De groep van Nihard materialen bevat chroom nikkel gelegeerd gietijzer met hoge slijtvastheid. Het hoge mangaan staal met een koolstofgehalte van 1,2% en een mangaan van 12% is een klassieker in de slijtage technologie. Deze groep van materialen maakt het mogelijk een hoge taaiheid en hoge slijtvastheid samen te brengen. De basis voor slijtvast staal van chroom en chroom nikkel ijzer kan worden gevonden in DIN EN 12513 ” Slijtvast gietijzer”. Het hoge mangaan staal is beschreven in ISO 13521 “Austenitischer mangaan staal gieten”. De stalen voor slijtage toepassingen zijn vooral niet standaard, een deel van de mogelijke materialen is te vinden in DIN EN 10293 “stalen gietstukken voor algemene toepassingen” maar ook in de desbetreffende normen voor gehard staal DIN EN 10213 zijn toepassingen voor slijtvast staal te vinden.

Materialen Gietstaal

Nieuwsgierig geworden?

Heeft u nog vragen over gietijzer, gietstaal of onze machinefabriek? Neem dan contact met ons op.

Bel of mail ons.